მიმდინარეობს საიტის განახლება..

Under Construction

დღის ახალი ამბები:
სამშაბათი, 2018-06-05

ხუთშაბათი, 2017-06-15
აქცია სახალხო აფთიაქში!
კუჭ-ნაწლავის ჯანმრთელობა

ნაწლავური მიკროფლორა

მოზრდილი ჯანმრთელი ადამინის ნაწლავები დაახლოებით 100.000 მილიარდ მიკრო- ორგანიზმს - პრობიოტიკს  (მათ ნაწლავურ მიკროფლორას უწოდებენ) შეიცავს, რომელთა  საერთო  მასა 2-2,5 კგ-ია. 

ნაწლავური მიკროფლორა, ძირითადად, წარმოდგენილია ლაქტობაქტერიებით  და ბიფიდობაქტერიებით.





ნაწლავური მიკროფლორის ფუნქციები:

ნაწლავური მიკროფლორა გამოიმუშავებს ორგანულ მჟავებს, წყალბადის ზეჟანგს, ბუნებრივ ანტიბიოტიკებს და იცავს ორგანიზმს ვირუსული, სოკოვანი და ბაქტერიული ინფექციებისაგან. ნაწლავური მიკროფლორა მონაწილეობს ანტისხეულებისა და ინტერფერონის სინთეზში, რაც აძლიერებს  ორგანიზმის თავდაცვით  ძალებს და მის მდგრადობას სხვადასხვა დაავადებების მიმართ. ნაწლავური მიკროფლორა ასევე მონაწილეობს B ჯგუფის ვიტამინების, ფოლის მჟავას, ამინომჟავების, ჰორმონებისა და სხვა ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების წარმოქმნაში. ნაწლავური მიკროფლორის მეშვეობით ხორციელდება ცილების, ცხიმების, ნახშირწყლების მონელების საბოლოო ეტაპი  და  მათი შეწოვა  ნაწლავებიდან  სისხლში. 


 

პრებიოტიკები

ნაწლავებში მობინადრე ბაქტერიებს, ისევე როგორც ყველა ცოცხალ ორგანიზმს, საკვები ესაჭიროება.

პრებიოტიკები ნივთიერებებია, რომლებიც არ იშლება საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის ზედა ნაწილებში, აღწევს ნაწლავებში და ქმნის საკვებ ნიადაგს სასარგებლო მიკროფლორისათვის, ხელს უწყობს მის ზრდასა და აქტიურობს.

პრებიოტიკები - ინულინი, ოლიგოფრუქტოზა, ლაქტულოზა, გარდა იმისა, რომ ქმნის   საკვებ ნიადაგს ბაქტერიებისათვის, აძლიერებს კუჭ-ნაწლავის პერისტალტიკას და ეფექტურია შეკრულობის დროს.

ოლიგოფრუქტოზას შეიცავს საკვები პროდუქტები: ხორბალი, ხახვი, ბანანი, თაფლი, ნიორი. მისი ფერმეტაცია მსხვილ ნაწლავებში იწვევს შემდეგ ფიზიოლოგიურ ეფექტებს:

  • იზრდება ბიფიდობაქტერიების რაოდენობა
  • ძლიერდება კალციუმის შეწოვა სისხლიდან ნაწლავებში
  • იზრდება ფეკალური მასების მოცულობა და შეკრულობისკენ მიდრეკილების დროს  აადვილებს დეფეკაციას
  • ამცირებს სისხლში ქოლესტერინის შემცველობას

რძემჟავა გარემო: 

ლაქტობაქტერიბი ნივთიერებათა ცვლის პროცესში გამოყოფენ რძემჟავას. ისინი ნაწლავების შეგთავსში ქმნიან მჟავე გარემოს, რომელიც აუცილებებლია პრობიოტიკების ზრდისა და გამრავლებისათვის და არახელსაყრელია დაავადების გამომწვევი მიკრობებისათვის.